Wat is het Certificaat van Oorsprong?

Een Certificaat van Oorsprong (CvO) is een document dat de oorsprong van een product aangeeft. Een CvO bewijst dus in welk land een product gemaakt is. Hier vindt u het invulformulier CvO.

Wanneer heb ik een Certificaat van Oorsprong nodig?

Zonder Certificaat van Oorsprong kunt u tegen moeilijkheden aanlopen als u wilt invoeren in het land van bestemming (buiten de EU). Sommige landen nemen bijvoorbeeld vanwege handelspolitieke redenen hun eigen industrie in bescherming. Ze kunnen invoer van bepaalde goederen beperken of zelfs boycotten om de markt in eigen land niet te verstoren.

Op basis van een oorsprongsdocument kan een land beslissen of een product wel of niet mag worden ingevoerd. Een land kan ook beslissen hoe hoog de invoerrechten voor dat betreffende land zijn. Ook is het CvO een fiscaal bewijsstuk waarmee u vermindering of vrijstelling van deze invoerrechten kunt krijgen.

Wat heb ik nodig om een Certificaat van Oorsprong aan te vragen?

De KvK controleert en bepaalt aan de hand van het door u geleverde bewijsmateriaal de oorsprong van de goederen:

  • Bent u producent van de goederen dan wordt de oorsprong bepaald aan de hand van een schriftelijk weergave van het productieproces.
  • Bent u handelaar of expediteur en koopt u de goederen in van een leverancier gevestigd in de EU dan heeft u een leveranciersverklaring nodig. Deze verklaring krijgt u van uw toeleverancier.
  • Bent u handelaar of expediteur en koopt u de goederen in van een leverancier buiten de EU dan kan een CvO uit het betreffende land als bewijs dienen.
  • De verkoopfactuur en eventueel aanvullende documenten zoals inkoopfactuur en machtigingen.