Wat is een EUR.1-Certificaat?

Het EUR.1-Certificaat is een preferentieel handelsdocument dat ervoor kan zorgen dat de importeur korting of vrijstelling op invoerrechten wordt verleend. Hier vindt u uw invulformulier EUR.1 Certificaat.

Waarom heb ik een EUR.1-Certificaat nodig?

De Europese Unie heeft met een aantal landen en groepen van landen handelsakkoorden afgesloten. Hierdoor kan bij wederzijdse invoer van goederen korting of vrijstelling op invoerrechten worden verleend. Voorwaarde is dat de goederen van ‘preferentiële oorsprong’. Als bewijsstuk van deze preferentiële oorsprong kunt u een EUR.1-Certificaat gebruiken. Het document is niet verplicht, maar zeker in landen waar de invoerrechten hoog zijn kan het uw afnemer veel voordeel opleveren.

Wat heb ik nodig om een EUR.1-Certificaat aan te vragen?

U kunt een EUR.1-certificaat aanvragen als u producent, handelaar of expediteur bent. U moet altijd met bewijsstukken de preferentiële oorsprong aantonen. Welke bewijsstukken dit zijn, hangt af van uw hoedanigheid als exporteur:

  • Bent u producent dan moet u voldoen aan de voorwaarde die vastgelegd is in de overeenkomst met het exportland. Neemt u alstublieft contact met ons op over de voorwaarden van de diverse landen en de benodigde bewijsstukken. Zorg ervoor dat u de juiste goederencode van het product weet. Deze goederencode is te achterhalen via de Douane of het CBS.
  • Bent u handelaar dan vraagt u bij uw leverancier een ‘leveranciersverklaring van preferentiële oorsprong’ op. Ook de inkoop- en verkoopfactuur moet u uploaden en meesturen.
  • Bent u expediteur dan is de bewijslast gelijk aan de producent of de handelaar voor wie u de zending afhandelt. Zorg ook voor een machtiging van uw opdrachtgever.